P45 Refresher


The GA-EP45-UD3P is based on the Intel P45/ICH10R chipset combination. The P45 is manufactured on a 65nm process, which makes it not only smaller but more energy efficient than 90nm chipsets like the X48. It typically runs much cooler than the X48 and P35. Officially, the P45 does not support the 1600Mhz front-side bus used on the Core 2 Extreme QX9770 quad-core processor. However, just about all motherboard manufacturers are unofficially supporting 1600FSB.

The P45 supports either DDR2 or DDR3 memory. Once again, official support is limited to JEDEC approved memory speeds up to DDR2-800 or DDR3-1066. Unofficial memory support by the manufactures is available for speeds up to DDR2-1366 and DDR3-2000 depending on the supplier. Gigabyte claims support for DDR2-1366+ on this board and we were able to hit DDR2-1300 with a less than impressive memory kit.

The P45 MCH is limited to 16 PCI-E lanes; unlike the P35, these lanes support the latest PCI Express 2.0 specification. PCI Express 2.0 doubles the standard bus bandwidth from 2.5 Gbit/s to 5 Gbit/s. We have not noticed any real performance differences between PCIe 1.0 and PCIe 2.0 in most cases, but as graphics technology improves, we expect to cross over that line shortly. Also keep in mind that two x8 PCI-E 2.0 slots are equivalent to two x16 PCI-E 1.x slots, provided you have PCI-E 2.0 cards installed.

The big news is that the P45’s PCI-E 2.0 slots can work in a dual x8 configuration for CrossFireX. The P35 had a slow x16/x4 CrossFire setup with the x4 slot running off the Southbridge. Compared to the dual x16 setup on the X38/X48 boards, we have not found any appreciable performance differences in GPU testing with AMD’s latest single GPU video cards.

With the P45 chipset comes the new ICH10R Southbridge. Except for official Turbo Memory support, consider this Southbridge to be a slightly revised ICH9R with support for six SATA II ports, AHCI, Matrix RAID, and twelve USB 2.0 ports.

Index Features Features Features
POST A COMMENT

73 Comments

View All Comments

  • Archeon - Tuesday, February 03, 2009 - link

    I've used this board in my main rig now for about two months. I found this board has ONE major downside, which is not mentioned in this review I think.

    The problem is this: there is one electronics component VERY close to one of the holes which is used to hold to cooler onto the board. You can see the component I mean when you look at the second pic on page 4 (board layout) of this review. It's the hole surrounded by all the caps. If you look closely, you'll see that right above this hole, there's some sort of flat, slightly elevated electronics component.

    Why is this a problem? Because this hole is preventing me from mounting about any other cooler than the stock Intel cooler! I've tried both a Scythe Infinity (Mugen) and Ninja. I simply cannot install these coolers without pushing off the electronics component, which surely would not be a good idea. Even the stock Intel cooler of my old E6600 CPU doens't fit!! (Luckily the stock cooler of my E8500 does!)

    So now I run my rig with the stock Intel cooler, which is a shame since I have such a nice Mugen cooler readily available here, but it just won't fit!!! This is bad board design INHO, nothing less, nothing more.

    Apart from this issue, I absolutely love this board: rock solid, and all the features I need (and then some!)
    Reply
  • The0ne - Tuesday, February 10, 2009 - link

    Looks like an oscillator to me and it does appear to sit too close to the locking hole. However, the photo might be deceiving my eyes. But judging from the pics alone I'm pretty sure my Artic Freezer 7 fan wouldn't fit on there. The clips will hit the component as well. However, my fan does sit fine in my EP45-DS3R but it's a bit different board. Reply
  • 7Enigma - Tuesday, February 03, 2009 - link

    Hmm, that is odd as the reviews seemed to say that most of the common high-end coolers had no problem. I have the Xigmatech 120mm Rifle cooler and it installed with no clearance issues (pushpin pieces of $hit are another story). Is it that you want to mount the cooler in a specific orientation and it won't work, or that there is no way that any direction would work? Reply
  • Archeon - Wednesday, February 04, 2009 - link

    No specific orientation. It didn't work in either way. I even bought [url=http://www.scythe-eu.com/en/products/pc-accessory/...">http://www.scythe-eu.com/en/products/pc-accessory/...]Scythes CPU Cooler stabiliser[/url] in the hope that would work, but again, no go... Reply
  • LoneWolf15 - Tuesday, February 03, 2009 - link

    and I have to say, this board is the best I've ever owned. Tons of features and ports, (including two PS/2 ports for you KVM users, yes, I'm talking to you ASUS) a great layout, loads of BIOS options, rock-solid stability --about the only things I could nitpick about are Gigabyte's funky color scheme, and perhaps not having right-angle front-mounted SATA ports. Both very minor details. It's working well with two 4GB DDR2 modules and a Q6600.

    I'd recommend this board to anybody, it's a quality part. Thanks for the review, AT.
    Reply
  • 7Enigma - Tuesday, February 03, 2009 - link

    I just built a rig using the R (single GPU) mobo and have had some problems upgrading my rig from an old 80gig PATA drive to a new 320gig SATA drive. Here is my problem:

    -I installed Vista 64bit on the new rig with my old 80gig drive and then decided I wanted to rebuild my old rig (replaced everything but case and HD) using the old drive. I need to clone my 80gig onto my 320gig so I can swap the old drive out. Problem is when I connect the SATA drive using the 90 degree elbow SATA cable that says HD, it is not recognized in windows. I can find it in the device manager, and it says it is working properly, but there is no way to copy/format/etc. to it?

    I've tried using both the 6 orange SATA ports, and also the 2 purple ports (I don't know if there is a difference here or not), but no luck. Should I try a no 90degree elbow cable? I'm unfamiliar with SATA tech and so wonder if the 90degree cable designates the SATA drive as master, and I need to have it as a slave? When I go into the bios BOTH drives come up as MASTER, but seem to be on different channels so I didn't think this was an issue.

    Sorry to take this off topic but I spent a couple hours this past weekend and got nowhere.


    I have another issue that seems to be related to some power saving thing with this board. Before I turned off the power saving features in the bios it would seem to randomly not like to start from a cold boot (I'd have to turn it off and on, or restart if it got to the bios screen). It almost seemed like it was cutting power too quickly on shutdown and startup. Most of the issues seem to have gone away since I turned off the power saving functions, but I still get some squirly things happening when turning on for the first time. I'm currently using optimized defaults in the bios so it's not a wierd overclocking issue.

    Thanks for the advice.
    Reply
  • 7Enigma - Tuesday, February 03, 2009 - link

    Wanted to mention this is with the latest chipset drivers and the F7 bios. I LOVE the online bios update. No more floppy flashes for me! Reply
  • Mr Roboto - Sunday, February 15, 2009 - link

    Yeah, that's an old Gigabyte feature. When I used it on my old AMD based GA-K8U-939 it worked flawlessly then. People rip on Gigabyte's BIOS support and complain about bad flashes but I've NEVER had any of those problems with them.

    However on less popular boards BIOS support is slow.
    Reply
  • Glenn - Tuesday, February 03, 2009 - link

    I suggest you review the owners manual and make sure which SATA controller you are connected to and ensure that it is properly set in the bios for your configuration. I suspect you have whichever controller you are connected to, to AHCI or Raid and it isn't recognized. I know it's confusing until you get used to it, but SATA doesn't use the old master slave ...! Reply
  • 7Enigma - Tuesday, February 03, 2009 - link

    Wanted to also add I tried both the G-SATA (purple connectors) and the standard orange Intel ones with no effect. It wasn't until I quit and removed the SATA drive that I thought to try the non 90 degree elbow one that says HDD on the cable. Can you comment on whether there are specific SATA cables that denote HD's or whether they just had the 90 degree bend to facilitate placement in the case without stressing the connectors (I have read many complaints on breaking off). Reply

Log in

Don't have an account? Sign up now